Jako posílit imunitu před příchodem zimy?

Řada lidí přemýšlí, jak před začátkem zimního období posílit imunitu. Rychlá cesta, která se  volí poměrně často, je pomocí podpůrných přípravků. Klasikem je wobenzym, který je pateně nejznámějším přípravkem systémové enzymoterapie.  Wobenzym, stejně jako jiné přípravky enzymoterapie je ovšem také často podrobován kritice.

V našich podmínkách má pochybnosti o jejich účincích třeba i klub skeptiků Sisyfos. Ovšem na druhou stranu je pravda, že řada praktických studií ukázala na pozitivní vliv enzymoterapie na posílení imunity.

Ten, kdo nehledá zkratky a snadné cesty, může zkusit třeba otužování. To pozitivně ovlivňuje rychlost nárůstu hladinu imunoglobulinů směrem k vyšším hodnotám: Otužilci mají často stejnou hladinu ochranných látek již na začátku podzimu, jako běžná populace až ke konci zimy. Ovšem extrémní otužování může někomu připadat bizarní aktivita, byť je dokonce řádná sportovní disciplina.

Kromě wobenzymu, která není nejlevnější, je k dispozici řada dalších výrobků obdobného účinku, třeba doplněk stravy Prevenzym.